Nur Ali Nur och Abdigani Osman har tagit med stora kärl med ris och långpannor täckta av folie i blå ikea-­kassar. Det är många timmars arbete som ligger bakom kvällens middag. – Det är mycket olja och kryddor i somalisk mat. Om du går förbi en ­somalisk familjs hem så luktar det ofta av kryddor, säger Abdigani Osman.

Ett bord är uppdukat i ordenshusets bibliotek. Till förrätt serveras sambosa, filodegsknyten med köttfärs och grönsaker.
– I Somalia äter man oftast med händerna. Helst höger hand, men ibland måste man använda båda, säger Abdigani Osman och greppar en sambosa.

Halv sju hos oss är ett initiativ som startade i våras. Inspirationen kommer från tv-programmet med det snarlika namnet. Sju par som representerar olika kulturer kommer att träffas för att laga mat åt varandra och berätta om sina bakgrunder. Idag är många tyvärr sjuka eller bortresta. Medlemmarna som representerar Palestina, och som höll i förra träffen, är till exempel på bröllop.
– Jasmin har 33 kusiner i trakten kring Malmö, säger Alexandra Tetschet som är initiativtagare och teamchef för IOGT-NTO:s sydligaste region. – Jag hade valt att vara här ändå, ­skämtar Abdigani Osman.

Huvudrätten bärs in. Det är lamm­kotletter och suqar, oxkött tillagat med grönsaker. Vid varje tallrik ligger en banan.
– Vi använder banan på samma sätt som svenskar använder lingonsylt, säger Abdigani Osman.

Utöver dagens somaliska middag, den palestinska middagen före sommaren och en introduktionsträff där ­Alexandra Tetschet bjöd på grekisk mat har deltagarna mat från Kurdistan, Irak, Frankrike, Marocko och Sverige att se fram mot. – Sen hoppas vi på ett gästbesök från medlemmar i Ronneby som kommer att laga syrisk mat, säger Alexandra Tetschet.

För dig som vill läsa reportaget i sin helhet: https://accentmagasin.se/iogt-nto-rorelsen/halv-sju-i-lund/